Driver teaterbranchen intern censur?
Anmeldelse / september 2015

JULI/JON: Everything Remains

Spilleperiode: 19. & 20. september kl. 16.00
Spillested: HAUT Scene
Varighed: 45 min.
Koncept, koreografi og scenografi: Juli Apponen & Jon R. Skulberg
Performer: Juli Apponen
Musik: Lil Lacy
Lys: JULI/JON & Addis Prag
Dramaturg: Astrid Hansen Holm
Producent: Nanna Møllegård Madsen
Af Marlene Kejser

En nøgen krop ligger udstrakt med bagsiden opad og med hagen placeret i gulvet på et stort, kvadratisk, hvidt dansevinyl. En krop som i 2012 gennemgik en kønsskifteoperation fra mand til kvinde. En operation som gav kroppen et efterskælv af en række svære komplikationer og kronisk smerte.

Kroppen er performeren Juli Apponens, og Everything Remains er anden del af en triologi skabt af den nordiske duo JULI/JON. En performance hvor den trætte og begrænsede krop er i fokus med udgangspunkt i Apponens personlige historie om en kropslig transformation.   

I det stilrene rum bevæger Apponen sig fuldt eksponeret rundt og skaber, med sin nok svækkede, men dog enormt interessante og smukke krop, en række fantastiske kompositioner og billeder, som vidner om en personlig peripeti, som går ud over forstanden. Under et tilbagetrukket, ildrødt hår mødes vi af et intenst blik, som på én gang er nærværende og indstillet på uendeligt. Første gang det løftede sig, fik jeg et sug i maven.

Vi lukkes ind i en personlig historie, som er ærlig og stærk, og som ender i en regn af fysiske billeder i en stroboskopeffekt, der med et nærmest filmisk collage-greb og intensitetsstigende lyd fører publikum ind i en trancelignende tilstand.

Jeg savner dog at blive hjulpet mere narrativt på vej. Jeg fyldes af spørgsmål: Hvor sidder smerten? Hvordan er den begrænsende? For Apponens krop virker ofte fysisk stærk, og jeg oplever hende mere psykisk end fysisk udfordret. Af den grund synes jeg, det er essentielt på forhånd at kende til baggrunden for opsætningen.

De fem stjerner går til en vedkommende, modig og intens performance, som i sin tematik og udtryk er særegen og aktuel i dag, hvor der er et tiltagende fokus på transformationer i krop og seksualitet.

Teater 1

Store Kannikestræde 8
1169 Kbh K

 

Webredaktion

Rie Hammer
Mette Garfield 

 

Teatermagasinet Teater 1 udkommer fire gange
om året og er Danmarks eneste tidsskrift for både
dans, teater og performance. Vores mål er at tage
fat, der hvor dagspressen stopper.

WebDesign Morten Bak
mkcb.dk